Historie

Podravka – Lagris, a. s. patří v současné době mezi nejvýznamnější potravinářské společnosti v České republice.

Lokálně se zabývá výrobou, zpracováním, distribucí a exportem potravinářských výrobků a komodit (rýže, luštěniny, mlýnské obilné výrobky, olejnatá semena, produkty racionální výživy, sůl, bramborový program, sladké směsi na pečení, sterilovaná zelenina, těstoviny) a díky mateřské společnosti v Chorvatsku také dováží bohatý sortiment zboží, které se v České republice distribuuje pod značkou Podravka (kořenicí směsi, bujóny, omáčky, polévky, šťávy, rajčatové produkty, ajvar, atd.).

Lagris v datech

1991 – založení firmy
Lagris byl založen v roce 1991 jako rodinná firma zabývající se obchodem s agroplodinami. Nejprve se jednalo o ovoce a zeleninu dodávané na český trh. Poté se sortiment rozšířil o rýži a luštěniny, které sehrály v další orientaci firmy zásadní roli.

1993 – vstup do maloobchodní sítě
Od roku 1993 začíná Lagris dodávat balené výrobky do maloobchodní sítě a postupně rozšiřovat svůj sortiment. Prezentuje se novinkami do té doby pro českého spotřebitele neznámými – např. rýží basmati, indiánskou a jasmínovou. Postupně získává stabilní postavení na trhu a stává se tak jedním z největších zpracovatelů potravin v České republice.

1996 – expanze na Slovensko
Vyústěním rozvíjející se obchodní činnosti firmy a expanze na slovenský trh bylo založení dceřiné společnosti LAGRIS SLOVAKIA, s. r. o. v roce 1996, která si rovněž získala dobrou pozici na slovenském trhu s potravinami (dnes PODRAVKA INTERNATIONAL, s. r. o.).

1998 – transformace na akciovou společnost
Mezníkem ve vývoji firmy byl rok 1998, kdy se firma transformovala na akciovou společnost Lagris se 100% českým kapitálem. V tomto roce Lagris zavedl systém HACCP a během roku 2000 implementoval systém řízení jakosti dle norem řady ISO 9000 a získal mezinárodní certifikát ISO 9001, který potvrzuje vysokou úroveň řízení všech procesů, které probíhají ve společnosti.

1999 – vstup na cateringový trh
V roce 1999 vstupuje Lagris razantně na cateringový trh a začíná se také výrazněji prosazovat na zahraničních trzích.

2002 – člen skupiny Podravka
V roce 2002 se Lagris stává součástí skupiny Podravka.

2005 – změna obchodního názvu
V roce 2005 společnost změnila obchodní název na Podravka – Lagris, a. s., a tím se také zakončilo začleňování pod mateřskou společnost Podravka Koprivnica.

2006 – certifikace IFS na úrovni high level (IFS = International Food Standard)

2009 – audit Tesco dle standardu TFMS (= Tesco Food Manufacturing Standard)

Výrobní závod společnosti Podravka – Lagris, a. s. sídlí v Dolní Lhotě u Luhačovic.