Kachna plněná pohankou s pečenými jablky

Kachna je sváteční jídlo, upečte si ji s pohankovou náplní a jablky. Uvidíte, že se po takové dobrotě jen zapráší!

  • 170 min
  • 4 osoby
Kachna plněná pohankou s pečenými jablky

Ingredience

  • 1 kachna
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 100 g majonézy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce nahrubo sekané petržele kudrnky
  • 250 g pohanka Lagris
  • 3 jablka s červenou slupkou
  • 3 mrkve
  • 3 pastináky

Příprava

  1. Kachnu opláchneme teplou vodou, odkrojíme z ní všechno, co nechceme péct (dlouhou kůži na krku, biskupa a křídla) a osušíme papírovou utěrkou. V misce si smícháme sůl, majonézu, prolisovaný česnek a posekanou petrželku. Touto směsí potřeme kachnu zevnitř i zvenčí, dáme do keramického pekáčku, zakryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc v chladničce marinovat.
  2. Druhý den si nejdříve kachnu vyndáme, aby došla pokojové teploty, lépe se nám pak propeče. Pak si uvaříme pohanku - dáme ji do cca ¾ litru vroucí osolené vody, povaříme 1 minutu a pak zakryjeme pokličkou a necháme dalších 20 minut stát. Teprve potom scedíme přebytečnou vodu a ochutnáme, jestli je pohanka dost slaná - případně dosolíme. Slaná by měla být tak akorát, ale nebojte se, že bude bez chuti - kachní sádlo udělá své.
  3. Zatímco pohanka odpočívá, nakrájíme si jablka na měsíčky i se slupkou, očistíme mrkve a pastináky a nakrájíme je na větší špalíky. Z kachny lehce otřeme papírovou utěrkou přebytečnou marinádu, která se nestačila vsáknout. Pak kachnu podržíme nohama nahoru a naplníme ji pohankou. Nemusíme ji zašívat, ale není dobré dávat náplň příliš “do obloučku”, protože pohanka ještě uvnitř kachny trošku nabyde a vypadávala by ven.
  4. Troubu si rozpálíme na 160°C (horkovzduch). Do pekáčku položíme plněnou kachnu prsíčky dolů. Kolem rozložíme jablka a kořenovou zeleninu a vše osolíme. Zakryjeme alobalem a dáme péct na 2 hodiny. Pak alobal sundáme, zvýšíme teplotu na 210°C a pečeme ještě 20 minut, pak otočíme a dopečeme dalších 20 minut, aby byla kachna z obou stran pěkně zlatavá.