Kapr na černo s houbovým kubou z jáhel

Přemýšlíte jak ozvláštnit přípravu sváteční hostiny? Vyzkoušejte kapra s houbovým kubou, obojí je tradiční vánoční jídlo a spolu tvoří lahodnou kombinaci.

  • 180 min
Kapr na černo s houbovým kubou z jáhel

Ingredience

  • Na omáčku:
  • 100 g másla
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 kus celeru
  • 2 lžíce cukru
  • 250 ml černého piva
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček celého pepře
  • sůl
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 lžíce cukru
  • ½ citronu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce švestkových povidel
  • velká hrst vyloupaných vlašských ořechů
  • velká hrst sušených švestek
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • Na rybu:
  • 3 lžíce másla (nejlépe přepušťeného)
  • filety z 1 menšího kapra (klidně i ve tvaru podkovy)
  • čerstvý tymián na ozdobu
  • Na kubu:
  • 400 g jáhel Lagris
  • 80 g sušených hub
  • 60 g sádla
  • 2 cibule
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • lžička drceného kmínu
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce sušené majoránky

Příprava

  1. Omáčku je lepší připravit si 1-2 dny předem, krásně se rozleží. V kastrolu si rozpustíme máslo. Pokrájíme na malé kousky cibuli, mrkev, petržel a celer a všechno dáme na máslo. Za občasného míchání několik minut opékáme, až se zelenina krásně rozvoní a zezlátne.
  2. Před koncem přidáme cukr a necháme ho na zelenině mírně zkaramelizovat. Pak osolíme, podlijeme pivem, přidáme bobkový list, pepř, sůl, nové koření, čtyři tenké plátky citronu i s kůrou, tymián a povidla. Vše promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni cca 1,5 hodiny probublávat.
  3. Během této doby můžeme mírně dolít pivo, je-li třeba. Uvařenou omáčku necháme nejméně 1-2 dny odpočívat v chladnu. V den podávání omáčku přivedeme k varu, přidáme do ní ořechy, pokrájené švestky a rum a necháme ještě cca 20 minut provařit.
  4. Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo, filety z kapra osolíme a opepříme, a na mírném plameni opékáme několik minut z každé strany. Délka pečení záleží na tloušťce a tvaru filetu, dá se ale snadno sledovat na boční straně masa.
  5. Jáhly spaříme horkou vodou a necháme chvilku stát, tím se odstraní jejich hořkost. Pak je uvaříme v osolené vodě doměkka (poměr vody podle návodu na obalu), bude to trvat cca 15 minut. Mezitím si namočíme sušené houby do trošky vody. Když jsou jáhly měkké, scedíme případnou přebytečnou vodu a necháme je odpočívat.
  6. V hrnci rozpustíme polovinu sádla a opečeme na něm cibuli pokrájenou najemno. Když je průsvitná, přidáme houby i s tou troškou vody, ve které se máčely. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a pár minut podusíme. Pak přidáme jáhly, prolisovaný česnek a majoránku a vše promícháme.
  7. Troubu rozehřejeme na 180°C. Pekáček si vymažeme zbytkem sádla. Rozložíme do ní jáhlovou směs a dáme zapéct na cca 20 minut. Na povrchu by měl kuba mírně zezlátnout.

Servírování: Opečené porce kapra dáme na talíř, přelijeme omáčkou a doplníme houbovým kubou.