Citronové kuře s rajčaty a voňavou rýží
- Recept od coolinarika.com -Zkuste kuře trochu jinak - ovoněné vínem, pečené s citronem a podávané s bylinkovou rýží. To je nedělní oběd jak vyšitý.
Příprava
Kuřecí plátky rozložíme na prkénko (buď plastové, nebo vyložené potravinovou fólií, aby se do něj nevsákla šťáva), jemně naklepeme a pokapeme olivovým olejem. Potřeme prolisovaným česnekem. Šalvěj a tymián hrubě nasekáme a rozložíme na maso (trochu tymiánu si necháme na ozdobu), posypeme pepřem. Citron dobře opláchneme, odkrojíme žlutou část kůry (v případě biocitronu to není potřeba) a pokrájíme na velmi tenká kolečka. Na každý plátek masa dáme dvě kolečka. Zakryjeme druhou fólií a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si pokrájíme šalotku na tenká kolečka a slaninu na kousky. Troubu rozpálíme na 180°C. Na čtverec alobalu kápneme trošku olivového oleje, na něj položíme vždy plátek masa bez citronu, osolíme ho a znovu na něj položíme citrony. Pak na maso rozložíme i cibuli, pokrájenou slaninu a celá koktejlová rajčata, která jen na špičce mírně nařízneme. Směs v balíčcích rovnoměrně pokapeme vínem (opatrně, aby neuteklo mimo). Vše znovu osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Nahoře alobal uzavřeme a dáme na 30 minut péct. Mezitím si připravíme rýži. Propláchneme ji a dáme vařit do 1,5násobku vroucí osolené vody, pak přidáme i oloupanou rozpůlenou cibuli, hřebíčky a šafrán. Pokud je šafrán ve snítkách, je dobré ho půl hodiny předem zalít v malé mističce dvěma lžícemi horké vody a před použitím trochu podrtit, pustí lépe barvu. Rýži pak s těmito přísadami vaříme na mírném plameni 11 minut. Poté vyndáme cibuli, a pokud je to nutné (nemělo by být), slijeme přebytečnou vodu. Na talíře dáváme balíček s citronovým kuřetem a doprostřed stolu dáme mísu s voňavou rýží. Rýži ozdobíme lístečky zbylého čerstvého tymiánu.