Orientální čočková pomazánka

Zdravá a rychlá svačinka, stačí jen namazat na pečivo. Skvělým doplňkem je zeleninový salát či obloha.

  • 20 min
Orientální čočková pomazánka

Ingredience

  • 3 stroužky česneku
  • 2 šalotky
  • hrshrst čerstvého koriandru, bazalky nebo čerstvého tymiánu na ozdobení
  • klasické pečivo, pita či knäckebrot
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 ml kokosového mléka
  • 200 g červené čočky Lagris
  • pepř
  • 2 rovné lžičky soli
  • 400 ml vody
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 3 lžíce olivového oleje

Příprava

  1. V kastrůlku si rozpálíme olej a opečeme na něm najemno posekané šalotky a česnek. Přidáme římský kmín, koriandr, nastrouhaný zázvor a kurkumu a minutku opékáme, až se koření rozvoní. Pak zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, vsypeme červenou čočku a 10 minut vaříme.
  2. Pak přidáme i kokosové mléko a citronovou šťávu, přivedeme znovu k varu a poté vypneme plamen. Necháme vychladnout, podáváme s pečivem, ozdobené čerstvým koriandrem, bazalkou či tymiánem.