Jáhlové lívance s mrkví a ořechy

Jáhly na sladko? My říkáme ano! Připravte svým strávníkům zdravou a přitom chutnou snídani či svačinu.

  • 45 min
Jáhlové lívance s mrkví a ořechy

Ingredience

  • sůl
  • 100 g jáhel Lagris
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
  • Na čokoládovou omáčku:
  • přepuštěné máslo nebo rostlinný olej na opékání
  • 100 g špaldové mouky
  • 2 lžičky citronové kůry
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 100 g medu
  • 3 vejce
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g mrkve
  • 2 lžíce citronové šťávy

Příprava

  1. Jáhly nejprve dvakrát spaříme horkou vodou (vždycky ji slijeme přes cedník) a pak je uvaříme v mírně osolené vodě (dáme jí tolik, aby jáhly přesahovala o několik cm) do měkka, bude to trvat asi 15 minut. Případnou přebytečnou vodu slijeme, necháme je vychladnout, občas při chladnutí promíchneme.
  2. Mezitím si nahrubo nastrouháme očištěnou mrkev a nahrubo nasekáme ořechy. Do velké mísy dáme vejce, přidáme med, nastrouhanou mrkev, polovinu nasekaných ořechů, skořici, zázvor, vanilku a citronovou šťávu i kůru. Prošleháme metličkou, až se na povrchu směsi začnou objevovat bubliny. Pak přidáme i uvařené jáhly a mouku a znovu důkladně promícháme.
  3. Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce přepuštěného másla nebo oleje, lijeme na ni sběračkou malé placičky a upečeme z obou stran stejně, jako klasické lívance – na mírném plameni dozlatova.
  4. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu se smetanou a ořechy, dáváme si jen pozor, abychom směs nepřivedli k varu.
  5. Lívance podáváme přelité čokoládovou omáčkou s ořechy.

Rada: TIP: Dokonalým doplňkem těchto lívanců je i ovoce - například višně, jen pár minut prohřáté v trošce griotky. Tato lahůdka je sice jen pro dospělé (ačkoliv se tepelnou úpravou alkohol zneškodní, děti stejně výraznou nakyslou chuť nepreferují), ale rozhodně stojí zato!