Jáhlové lívance s mrkví a ořechy
- Recept od coolinarika.com -Jáhly na sladko? My říkáme ano! Připravte svým strávníkům zdravou a přitom chutnou snídani či svačinu.
Příprava
Jáhly nejprve dvakrát spaříme horkou vodou (vždycky ji slijeme přes cedník) a pak je uvaříme v mírně osolené vodě (dáme jí tolik, aby jáhly přesahovala o několik cm) do měkka, bude to trvat asi 15 minut. Případnou přebytečnou vodu slijeme, necháme je vychladnout, občas při chladnutí promíchneme. Mezitím si nahrubo nastrouháme očištěnou mrkev a nahrubo nasekáme ořechy. Do velké mísy dáme vejce, přidáme med, nastrouhanou mrkev, polovinu nasekaných ořechů, skořici, zázvor, vanilku a citronovou šťávu i kůru. Prošleháme metličkou, až se na povrchu směsi začnou objevovat bubliny. Pak přidáme i uvařené jáhly a mouku a znovu důkladně promícháme. Na pánvi rozehřejeme 3 lžíce přepuštěného másla nebo oleje, lijeme na ni sběračkou malé placičky a upečeme z obou stran stejně, jako klasické lívance – na mírném plameni dozlatova. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu spolu se smetanou a ořechy, dáváme si jen pozor, abychom směs nepřivedli k varu. Lívance podáváme přelité čokoládovou omáčkou s ořechy.
Rada: TIP: Dokonalým doplňkem těchto lívanců je i ovoce - například višně, jen pár minut prohřáté v trošce griotky. Tato lahůdka je sice jen pro dospělé (ačkoliv se tepelnou úpravou alkohol zneškodní, děti stejně výraznou nakyslou chuť nepreferují), ale rozhodně stojí zato!