Losos se sladkokyselou čočkou beluga
- Recept od coolinarika.com -Losos je zdraví prospěšná a na přípravu rychlá ryba, v kombinaci s čočkou beluga (která se nemusí namáčet) a zeleninou - ideální kombinace pro předsevzetí o zdravém stravování.
![Losos se sladkokyselou čočkou beluga](https://podravkaiovariations.azureedge.net/b26a6a32-6391-11eb-92ea-0242ac12004c/v/f2b1f6a6-64bc-11eb-b6c2-0242ac130010/1024x768-f2b21802-64bc-11eb-a115-0242ac130010.jpeg)
Příprava
Čočku propereme v cedníku a pak dáme vařit na 20 minut do 540 ml vroucí neosolené vody. Asi v polovině této doby si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme. Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, pasírovaná rajčata a hořčici. Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká. Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla. Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.